Lockar

Ignorera mina finnar på hakan...
 
Här är en bättre bild på mitt hår (och min nya tröja som jag köpte igår). Annelie fotade den idag vid Brunnsparken för jag ska vara hennes artist på medieproduktionen i skolan :)

Lockigt hår!!

Jag lockade håret idag för vi skulle fota mig lite (och så lyckades jag bränna mig rejält på locktången men det ska nog gå bra...)
Det var fint så länge det varade typ för mitt hår kan inte vara lockigt länge alls tyvärr :(

Onsdag

Idag har varit en ganska lugn dag, men jag har varit lite seg och trött. På förmiddagen var jag i studion och fotade lite. Jag har en liten idé om hur jag ska redigera en av bilderna så det blir kul att se om jag lyckas ;)
 
Efter skolan var jag och Anna och fikade. Det var ett tag sen vi pratade känns det som. Trots att vi träffas några gånger i veckan är det ingenting jämfört med hur det var innan gymnasiet. Men nu har vi lite mer att prata om än innan. Sen följde hon med mig och köpte tjocka strumpor som jag ska ha när jag och andra Anna (hehe) ska till Ö-vik. Och så köpte jag en fin stickad tröja också.
 
Bild från Liseberg..

Silver

Jag fick ett silvrigt nagellack av Annelie i julklapp, så jag tänkte att det var dags att testa det nu. Och jag gillar det. Det är bara lite synd att man behöver måla några/tjocka lager för att det ska bli mycket glitter, men ibland vill man ju bara ha lite, så det kanske inte gör något ändå.
 
Har mitt Seche Vite över också, för det jämnar ut glitterkornen så bra. Naglarna känns inte alls "buckliga" eller vad man ska säga. Och så ska det hålla bättre, och så torkar det fort, hehe. Seche Vite är ett bra överlack helt enkelt!
 
Nu får jag ta och sova så jag orkar med veckan, hehe. Ska ju upp tidigt både imorgon och på torsdag.

Photoshoptips – Förfina kant

Jag har fått frågan om hur man frilägger objekt i Photoshop några gånger. För ett tag sen lärde jag mig ett väldigt effektivt sätt som funkar mycket bättre än att använda lassot för att markera objektet.
Om det var otydligt, så är det alltså meningen att man ska markera "objektet" (alltså det man vill frilägga). Anledningen till att jag markerar bakgrunden och inverterar markeringen är för att det helt enkelt är lättare att markera det än att markera min fina modell Sanna.
 
Men det är alltså inte jättenoga att markeringen ska vara perfekt för det fixar sig.
 
Och sen kan man göra vad man vill med bakgrunden :)
Kommentera om ni undrar något :)

Tidningsreportage

Vi hade medieproduktion idag, och just nu håller vi ju på med tidningar. Jag gillar det verkligen! Jag redigerade en bild på Sanna som jag la in i tidningen och så fixade jag så att det blev lite färg på uppslaget :) Men jag vet inte om det passar in i min tidning egentligen... Jag är nöjd i alla fall!

Göteborg

Bild jag tog på jullovet.

Jag höll ju mitt tal idag, och jag tycker det gick väldigt bra jämfört med hur det brukar gå! Vi satt i ett eget rum med läraren. Jag och min "grupp", så det var inte för hela klassen vilket ändå var skönt. Och jag kände mig väldigt taggad så jag kände att jag kunde börja, hehe. Skönt att inte behöva sitta och stressa över att det är ens tur snart när dom andra pratar. Och så var talet nästan exakt tre minuter (som det ungefär skulle vara), så det var lite kul.
 
Jag, Emelie och Annelie har hyrt studion på torsdag också, så vi ska fota till lite olika skoluppgifter. Jag tror annars att vi bara ska ha en lektion då :D Idrott klockan halv tre. Haha, så onödig lektion...

Elly

Jag fotade ju Elly för ett tah sen, men har helt glömt bort att lägga upp en bild, höhö! Men bättre sent än aldrig...
 
Idag har jag inte gjort så mycket, har typ pluggat hela dan. Jag skrev klart mitt tal till svenskan och jag är verkligen riktigt nöjd! Så det ska bli kul att läsa upp det. Jag måste bara skriva stödord först, för det har jag inte hunnit än... Sen har jag svarat på alla samhällsfrågorna vi har i läxa till torsdag, tror jag. Men jag har inte gjort engelskan. Fortfarande. Jag får ta tag i det nästa vecka, för nu har jag inte så mycket andra läxor.

När man borde plugga...

...då hittar man på massa annat istället.

Men det är tur för er! Jag har nämligen fixat ett till photoshoptips nu! Men jag tänkte vänta lite med att lägga upp det, hehe ;)
 
Jag använde samma bild på Sanna där som jag visade för ett tag sen, men denna har jag redigerat i Camera Raw, eftersom jag upptäckte hur man gör det efter att ha kämpat ganska länge med att redigera den utan Camera Raw. Men så kan det gå...
 
Här är i alla fall "gamla" och "nya" versionen. Jag redigerade inte den andra särskilt noga, eftersom jag bara skulle ha den som exempel. Därför är t.ex. ögonen finare på första bilden.
Ignorera att det är olika gröna färger, hehe.

Fototips – Camera Raw

Jag har sagt detta innan, men Camera Raw är min räddare i nöden! Så jag tänkte tipsa om det.
Jag tänkte testa att fota lite närbilder med kameran jag lånade från skolan (Canon EOS 60D + Canon EF 24-105 mm f/4L) och till skillnad från min kamera så tar/"sparar" den både JPEG- och RAW-versionen av en bild. Så jag tänkte jämföra lite...
(Camera Raw är en del av Photoshop, så utan Photoshop kan det vara lite svårt att använda det)
Jag tycker att Raw-filen blir lite "mjukare" i färgerna. Ibland är det bra, men ibland ser JPEG-bilden bättre ut. Hur som helst spelar det ingen roll för med hjälp av Camera Raw kan man ändra typ allt man kan behöva snabbt och enkelt. Jag vet inte hur jag ska förklara varför Camera Raw är så bra, men testa det för det är verkligen värt det!
 
Nu har jag lärt mig att man faktiskt kan öppna JPEG-bilder i Camera Raw också (men det ger inte alls lika bra resultat som när man redigerar Raw-filer). I alla fall, så gör man såhär:
Fråga mig inte vad det är för smiley, haha :P
 
Jag vet inte vad allt heter på engelska, men det får ni lista ut själva i så fall (eller googla kanske..)
 
Hoppas detta hjälpte lite :)

Sanna

Jag var i studion och fotade Sanna igår (lite skumt att inte gå till skolan, men sen gå dit för att fota..)
Efter ungefär en halvtimme märkte jag att kameran inte var inställd på Raw. Jag går på en mediaskola men folk fotar inte i Raw-format?! Jag fattar inte varför! Det underlättar ju så extremt mycket!
 
Och det blev några bra bilder under den halvtimmen, så jag får väl försöka redigera dom utan Camera Raw. Men jag tycker det är så svårt så får se hur det kommer gå, hehe. Här är ett försök. Jag tycker det är lite för mörkt under ansiktet, men jag vet inte riktigt hur jag ska lyckas fixa det...
Canon EOS 60D + Canon EF 24-105mm f/4L

Nu måste jag verkligen plugga engelska! Har skjutit på det jättelänge och jag har knappt börjat än. Det går verkligen jättesegt...

Två veckor kvar!!!

Längtar verkligen!! :D

Venedig

Jag har varit hemma idag också. Känner att jag borde gå till skolan imorgon, men ändå att jag behöver vila så jag får se hur jag gör. Hur som helst så ska jag fota Sanna imorgon, för nu har vi bara "bokat om" hela tiden i nästan två veckor.
 
Tänkte berätta att jag ska till Venedig på påsklovet i alla fall! Ser verkligen fram emot det. Jag har aldrig varit i Italien, så det blir kul. Ska ha med mig systemkameran också, för första gången på en "sån" resa.
Sen ska jag och Anna till Örnsköldsvik om två veckor också. Jag har faktiskt aldrig flugit "ensam" så det blir spännande men det ska nog gå bra :)

När man har tråkigt... II

Hahaha

Asså hur orkar dom?! :P

Sjuk..

Random bilder, hehe.
 
Jag stannade hemma från skolan idag för jag kände mig lite småsjuk. Jag är fortfarande lite yr, men jag vet inte om det beror på att jag bara har legat på soffan hela dan, hehe. Jag ska ändå försöka bli klar med så mycket skolarbete som möjligt så det inte blir så stressigt innan lovet. Tur att jag hade tagit hem alla papper jag behöver!

Postkodmiljonären

Min klass var på postkodmiljonären idag. Jag har faktiskt varit där en gång innan, men det gick mycket fortare denna gången eftersom vi bara skulle spela in ett avsnitt.

Träning

Jag har precis skaffat ett "prova-på-kort" på friskis & svettis som gäller en vecka, så nu ska jag verkligen utnyttja det! Ikväll ska jag, Anna och Elly gå på cirkelfys. Får se om det är kul. Men först ska jag göra min samhällsläxa (kolla på Soran Ismails stand up. Bra läxa eller?!)

Söndag

Var ute och fotade lite idag eftersom det ju inte gick så bra igår... Det blev inte alls många bilder, dels för att ljuset inte var lika bra, men också för att jag har insett att mitt objektiv inte är särskilt bra. Men denna bilden blev ändå ganska bra :)

Just Perfect...

Bild från jullovet..
 
Jag hade tänkt låna ett macro-objektiv i skolan igår för det skulle bli (och blev) perfekt fotoväder idag! Men så skulle några ha fotolektion så i så fall hade jag fått vänta typ 1,5-2 timmar efter att vi hade slutat... Så jag sket i det, och idag gick jag ut med Anna och Tino för att fota med mitt eget objektiv. När jag hittar ett bra ställe efter att ha gått ett tag funkar inte kameran. Så kom jag på att jag hade laddat batteriet och att det låg kvar i laddaren. Smart! Så det blev inga bilder idag. Det är väldigt synd för jag tror inte det kommer bli snö och så fint ljus så mycket mer (särskilt inte på en helg!)
 
Typiskt mig... Men sen bakade jag chocolate chip cookies så då blev det lite bättre ;)

2012

Snodde denna från Anna, hehe. Hade lust att fylla i den bara.

Vilket datum från 2012 kommer du aldrig glömma?
Kommer inte ihåg exakt datum, men Auschwitz glömmer jag nog inte på ett tag i alla fall...

Gjorde du något 2012 som du aldrig gjort förut?
Gjorde jag säkert, haha.

Hur har ditt 2012 varit?
Mitt bästa år hittills, men samtidigt det värsta. Det låter helt ologiskt men så är det. En enda händelse förstörde halva året, men det var fortfarande bättre än tidigare år. Fatta hur sjukt bra det hade varit om inte en sak hade förstört året!!

Tror du att år 2013 kommer blir bättre?
Nja, svårt att slå förra året, men jag försöker planera roliga saker i år också :)

Vad är din största framgång 2012?
Att börja gymnasiet antagligen.

Bästa köpet?
Ett 16GB-minneskort var inte dåligt, men klädmässigt var det kanske en klänning jag köpte i Ungern.

Vad spenderade du mest pengar på?
Balen. Över 1000 kronor... Det var nog lite för mycket.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Jaadå

Vilka sånger kommer påminna dig om 2012?
Massa låtar. Urban Cone, Teenage Crime, Deadmau5, Closer, Dansa Pausa, Mama Lover och Maximal Crazy bland annat.


Vem har du umgåtts med mest?
Anna och Elly antagligen. Varje dag typ halva året, ganska mycket under sommaren och lite mindre på hösten.

Bästa minnet från 2012?
Polen helt klart!

Hur många kysste du?
Säger som Anna: cero, haha forever alone ;)

Har du haft ett förhållande under 2012?
Nej, inte riktigt.

Är det något du saknar år 2012 och vill ha 2013?
Bättre objektiv kanske, och att läsa mer (lycka till med det!). Men inget speciellt viktigt annars.

Vad önskar du att du gjort mer?
Tränat kanske. Och så borde jag helt enkelt varit modigare. (Och läsa, då..)

Vad önskar du att du gjort mindre?
Tänkt på saker, oroat mig, överanalyserat.. Och varit så naiv, men det är väl så man lär sig.

Favoritprogram på tv?
Desperate Housewives, tills det tog slut...

Vad gjorde du på din födelsedag?
Fick tårta i skolan, åt på Jensens med Anna och Elly och fick presenter :)

Finns det något som skulle gjort ditt år bättre?
Ja, särskilt en sak...

Vad fick dig att må bra?
Min klass i nian, och sen att få börja om på gymnasiet.

Det bästa du har åstadkommit 2012?
Jag har lärt mig väldigt mycket som jag tror har fått mig att tänka om om saker.

Vad vill du säga till dig själv inför 2013:
Var dig själv, var social, börja träna och ha kul! 2013 ska bli som 2012 minus det negativa!
Och sluta älta gamla problem!

Keeping Mum

Jag har precis sett en av mina favoritfilmer, så jag tänkte att jag kunde tipsa om den. Keeping Mum heter den, om det inte var tillräckligt tydligt redan. Vad kan gå fel med "Mr. Bean" liksom?!

Gymmat

Bilder från We♥it
 
Vi gymmade på idrotten idag, och jag känner att det är min grej! Jag har aldrig riktigt fastnat för någon sport, men på gymmet tränar man vad man själv vill och känner för. Så jag ska nog ta och börja träna igen. Det är nog dags nu, hehe. Jag ska bara bestämma vilket gym först...

Gamla bilder

Jag kollade igenom våra gamla datorer och håller på och sparar massa bilder på min hårddisk nu. Det var riktigt kul att se dom igen! Men det är så synd att jag inte fotade i Camera Raw från början, för det är verkligen värt det! Tycker det är mycket lättare att redigera bilderna där.
Denna bilden är från 2011 när jag var på ledarskapsläger på Brännö. Jag hade haft kameran i kanske två veckor, och detta är första gången jag på riktigt försöker mig på att använda manuellt läge. Orkade inte redigera bilden, men det räcker nästan såhär. Det var ändå bra fotat (och inställt) tycker jag.
 
Jag ser detta lite som början av min "större" utveckling inom foto, hehe. När jag började vänja mig vid min nya systemkamera och använda egna inställningar :)

Jag och Anna

Två bilder från igår.
Jag hade mössa på mig för en gångs skull, hehe. Den jag köpte förra veckan (för 30 kr!!)

Akryl

Jag målade en solnedgång i akryl på esteten. Den blev väl ganska bra ändå... Och så fick vi pannkakor till lunch! :D
 
Jag ska ha kvar objektivet till imorgon också, så jag och Elly ska ut och fota efter skolan eftersom hon inte var med igår.

Ut och fota i snön

Det har snöat ännu mer idag, så jag lånade ett 85 mm objektiv i skolan och ska snart ut och fota lite porträtt med Anna (och förhoppningsvis Elly)

Monday

Vilken seg dag det har varit idag... Har nog fortfarande inte ställt om mig efter lovet så jag är ganska trött nu, och imorgon ska jag upp ungefär halv sju. Härligt! Vi har i alla fall medieproduktion halva dagen, och då ska vi nog gå igenom InDesign. Jag vill verkligen lära mig det, men jag är så van vid Photoshop så det är ganska svårt att tänka helt annorlunda plötsligt. Det ska i alla fall bli kul att fixa lite med min tidning, har ju inte börjat med den än.

Banksy

Vi såg en film om gatukonstnären Banksy i skolan och det påverkade mig lite, så jag har fått upp ögonen för det mer, hehe. Här är några av hans verk som jag gillar.

Bildredigering

Jag och Anna har suttit och testat lite olika saker i Photoshop. Jag tyckte att jag kunde Photoshop ganska bra, men sen hittar jag sånahär saker som jag blir helt fascinerad av! Det finns fortfarande så extremt mycket som jag inte kan, och som jag aldrig heller kommer lära mig i Photoshop. Nu kan jag i alla fall lite mer :)
Jag har alltså tagit bort hundarna och jämnat ut snön. Det tog bara en halvtimme att fixa allt, och jag ansträngde mig inte alls mycket! Om jag hade behövt göra detta på det "gamla" sättet så hade det tagit flera timmar, så det var kul att jag hittade detta. Funktionen heter Innehållsmedveten, så nu kan jag inte glömma bort det!

Godis!

Idag har Anna varit här igen. Eller egentligen har vi varit i stan sen hon kom hit. Jag tänkte fota till mitt resereportage om Göteborg, men det blev inte så mycket bilder...
Istället köpte jag två armband och ett vitt nagellack som jag kommer lägga upp bild på senare :) Och sen gick vi till 4 Gott och köpte godis.
 
Jag hade lust att redigera bilden lite annorlunda nu. Jag vet inte om jag gillar det eller inte, haha, men det är kul att testa i alla fall!

Matte....

Ser ni någon skillnad? ;)

Hade lust att byta ut bilderna i headern, så det gjorde jag, hehe. Jag tycker det blev mycket bättre nu! Färgerna passar bättre ihop och så är jag med på en av dom, och det kanske är kul eftersom det är min blogg.

Fler från Liseberg

Klicka här för att se fler bilder.

SNÖ!!

Det har snöat ganska mycket idag, så snön har börjat lägga sig. Hoppas det kommer mer och inte smälter bort också! Synd bara att jag har så extremt mycket träningsverk...
Vackra Dixie när vi var ute i snön på julafton.

Capoeira

Nu har jag inte bloggat på ett tag, men så kan det gå ibland...
 
I alla fall så hade vi capoeira på idrotten idag. Det är typ kampsport/dans och lite allt möjligt verkar det som. Det var kul i alla fall! Jag trodde inte att det skulle vara så jobbigt som det faktiskt var. Tror jag kommer få ganska mycket träningsverk i helgen, haha. Otränad som jag är.
Sen när jag gick ut såg jag att det hade snöat ganska mycket under den timmen vi tränade, så det var kul. Hoppas det lägger sig nu för jag vill ha mer snö innan våren!
 

Hos Anna

Jag är hos Anna nu och ska stanna här tills imorgon, så vi hittar säkert på något kul :) Vad vet jag inte riktigt än.
Coola vi är...

Amundön

Jag och pappa var på Amundön för några dagar sen så jag fotade lite. 
Är det redan vår eller what's up with this?! Det har ju inte ens gått en vecka av januari än!
Det blåste väldigt mycket när vi var där. Tror aldrig jag har vart med om att det har blåst så mycket, haha. Men det är ju lite svårt att fånga det på bild...

När man har tråkigt...

Idag hade jag inget att göra, så jag testa mig på cinemagraph, alltså att göra en bild som delvis är stillbild och delvis film eller gif. Lite Harry Potter-känsla.
 
Jag ska nog öva lite mer på detta, för sånthär gillar jag. Och den blev väl ändå bra för att vara min första?

Nyår 2

Nyår

Jag var ju hos Anna och Elly i måndags. Det var väldigt trevligt, men jag fotade inte så mycket. Men det blev några närbilder på deras julgran, hehe. Och så fotade jag så klart fyrverkerierna också. Men det var synd att vädret var så dåligt. Det var helt dimmigt så det var typ en tiondel så mycket som det brukar vara. Och detta är första "riktiga" gången jag fotade fyrverkerier. Typiskt. Men efter lite redigering och beskärning så ska jag nog lyckas rädda några av bilderna. Så dom kommer jag lägga upp någon gång.